Home

Algemeen

Lokale steunmaatregelen zonder direct financieel effect
Als college hebben wij de afgelopen maanden al een aantal maatregelen genomen die ondernemers, instellingen en inwoners in de stad financieel tegemoetkomen. Zo hebben we mogelijk gemaakt dat:

  1. Maximaal 6 maanden uitstel mogelijk is op het betalen van lokale belastingen, huren van panden en huren van gronden.
  2. Betalingsregelingen mogelijk zijn die lopen tot na 2020.
  3. Geen leges worden geheven voor activiteiten die geen doorgang kunnen vinden (markten, evenementen).
  4. Geen huur wordt geheven over (sport)accommodaties voor de periode dat ze verplicht van overheidswege fysiek gesloten waren.

Lokale steunmaatregelen met direct financieel effect
Nagenoeg alle gemeenten in het land hebben bovenstaande lokale maatregelen ook genomen. Sommige gemeenten hebben inmiddels enkele aanvullende besluiten genomen. Ook wij willen enkele aanvullende, algemene maatregelen treffen die onze ondernemers en instellingen nog verder tegemoet komen, voor zover huidige rijksmaatregelen niet voldoende financiële steun bieden aan de betreffende partijen. Deze maatregelen zijn specifiek gericht op de horeca en cultureel-recreatieve sector, die financiële verlichting geven op in ieder geval de korte termijn. Deze sectoren hebben een complete lockdown van bijna drie maanden moeten verwerken, en we willen hen dan ook tegemoetkomen op een wijze die past bij een dergelijke door de overheid opgelegde maatregel. Uiteraard worden er specifieke voorwaarden verbonden aan deze tegemoetkoming, waaronder het doorgeven van een ontvangen huurkorting aan onderhuurders.

  1. Het een periode niet heffen van precario op terrassen en uitstallingen.
  2. Het kwijtschelden van drie maanden huur voor horeca-ondernemers waarvan de gemeente de verhuurder is.
  3. Het kwijtschelden van drie maanden huur voor de exploitanten van de Sportboulevard, Onderwijsmuseum, Kunstmin en het Energiehuis (waarbij voor Kunstmin en Bibelot bezien wordt hoe aangesloten kan worden bij specifieke rijkscompensatie, waar we in het najaar op terug komen).

Het financieel effect van bovenstaande maatregelen bedraagt in totaal ongeveer € 1,2 miljoen. We zijn ervan overtuigd dat we met deze maatregelen de betreffende ondernemers en instellingen op een passende wijze compenseren op de opgelegde overheidsmaatregelen die direct van invloed zijn op hun omzet. Gezien het budgetrecht van de raad ten aanzien van deze maatregelen nemen we de betreffende kosten op in deze Bestuursrapportage 2020. Het college onderzoekt of bovenstaande maatregelen moeten worden uitgebreid. Een aantal organisaties kampt met betalingsproblemen, waarvoor uitstel en/of afstel kan worden verleend:

  1. Derden met anterieure overeenkomsten voor planjuridische trajecten.
  2. Reclame-exploitanten.
  3. Gesubsidieerde, recreatieve instellingen zoals het Wantijbad en de Sterrenwacht.
  4. Maatschappelijke, niet commerciële functies die een belangrijke bijdrage leveren aan het sociale klimaat van de stad zoals bij wijkcentrum De Gravin in Dubbeldam.

Ten aanzien van Het Wantijbad, vallend onder punt 3, geldt dat de instelling in liquiditeitsproblemen verkeert door enerzijds een vertraagde BTW-teruggave van de Belastingdienst en anderzijds het achterblijven van abonnementen uit de voorverkoop als gevolg van de coronapandemie. Als gemeente willen wij deze zwemvoorziening in de zomer beschikbaar houden en het Wantijbad helpen door hen € 50.000 tijdelijke liquiditeit te verschaffen. Die wordt later dit kalenderjaar terugbetaald als de BTW is terugontvangen.  

Daarnaast zijn wij in gesprek met het Wantijbad over de omvang van de jaarlijkse subsidie die zij van de gemeente ontvangen. Afhankelijk van de uitkomst van die gesprekken, komen wij hier bij u op terug in de Begroting 2021.

Ten aanzien van de organisaties vallend onder punt 4 geldt daarbij specifiek dat de gemeente bereid is een bijdrage te leveren wanneer:

  • een deel van de activiteiten een verdienmodel hebben dat het mogelijk maakt om zonder subsidie relevante activiteiten te organiseren,
  • door corona het verdienmodel soms tijdelijk wegvalt,
  • het om een financieel gezonde organisatie gaat die voor een beperkte periode ondersteunt moet worden om daarna weer op eigen benen verder te kunnen.

De gemeentelijke bijdrage, waarvoor allereerst binnen bestaande budgetten ruimte wordt gezocht, kan bijvoorbeeld plaatsvinden door een subsidie te geven die overeenkomt met 3 maanden gederfde huurinkomsten (na analogie van het 3 maanden kwijtschelden van de huur).

Bovenstaande maatregelen kunnen zowel casusgericht worden benaderd, als worden bezien vanuit bepaalde algemene uitgangspunten. De betreffende financiële effecten zullen zichtbaar worden gemaakt in verzamelvoorstellen (zoals de bestuursrapportage) of via separate raadsvoorstellen. Ook zijn er wellicht onderwerpen of maatregelen die u als raad zelf wilt agenderen. Graag gaan we in gesprek met u over de meest optimale vorm van "crisisbeheer" waarin rolneming, budgetrecht en snelheid zo veel mogelijk in balans zijn.

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2020 10:20:13 met de export van 11/05/2020 10:17:59