Home

Algemeen

In deze Bestuusrapportage 2020 is gerapporteerd op de voorgang van de beleidsactiviteiten en de bijbehorende financiën op basis van de informatie die op d it moment bekend is. Bij de uiteindelijke verantwoording in de Jaarstukken 2020 zal blijken in hoeverre dat is gelukt. Wij zien een aantal onzekerheden die in de tussenliggende periode invloed kunnen hebben op het financiële resultaat (de jaarrekening). Deze onzekerheden lichten we hier kort toe.

Voortgang op uitvoering van activiteiten
Door de coronacrisis, maar ook door andere oorzaken, loopt een aantal activiteiten mogelijk vertraging op. Soms zijn deze activiteiten het direct gevolg van de crisis, zoals bijvoorbeeld bij de viering van 800 jaar stad, soms ook indirect, omdat ambtelijke capaciteit bij de bestrijding van de crisis noodgedwongen uitvoering van andere activiteiten moet vooruitschuiven. Ook kunnen externe effecten, los van de crisis, effect hebben op het realisatietempo. Het gevolg kan een onderbesteding zijn die zichtbaar wordt in het rekeningsaldo. In de meeste gevallen zal dit tegelijkertijd leiden tot een voorstel van resultaatbestemming (budgetoverheveling), om uitvoering van die projecten in 2021 alsnog te kunnen realiseren. Tegen het einde van het jaar is meer zicht op de omvang van de afwijkingen. De afweging om bijbehorende middelen door te schuiven naar volgend jaar vindt aan het einde van het jaar plaats, als er ook meer zicht is op het verwachte totale jaarrekeningresultaat.

De onderdelen waar wij een grote kans op vertraging voorzien zijn:

  • Uitvoering van diverse evenementen.
  • Dordt onderweg.
  • Planten bomen en Tiny Forest (800 jaar stad).
  • Vergroenen van geluidschermen N3.
  • Sportgerelateerde activiteiten project Dordtwijckzone in relatie tot rioolwerkzaamheden.
  • Inzet van combinatiefunctionarissen voor Sport en bewegen.
  • Inzet van het initiatievenfonds.

Overige financiële onzekerheden
Uitgestelde zorg jeugdhulp
Mogelijk ontstaan extra kosten voor jeugdhulp door de uitgestelde zorg, die later ingehaald moet worden. Omgekeerd kan het ook zijn, dat de lagere zorginzet tijdens de coronacrisis zelf is 'opgevangen' door jeugdigen en hun gezin/omgeving en dat daarmee de zorgvraag structureel verlaagd is/wordt. De coronacrisis heeft dan een gewenste impact op het normaliseren en de-medicaliseren van jeugdhulp. Het Rijk zal gemeenten waarschijnlijk compenseren voor dit effect. De omvang hiervan is nog onduidelijk.

Exploitatie Afvalinzameling en –verwerking verslechtert
De coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Waar een groot deel van onze economie was stilgelegd, behoren de afvalinzameling- en verwerking tot één van de vitale diensten die moeten blijven doorgaan. Er wordt nu meer huishoudelijk afval ingezameld. Hierdoor vallen de verwerkingskosten vanaf juni hoger uit voor met name het rest- en GFT-afval. Nu is nog onduidelijk wat de omvang hiervan is.

Ondergrond busstation
Als eigenaar van de grond onder het busstation bij Station Dordrecht, brengt NS huur in rekening aan de gemeente Dordrecht. Tot en met 2018 werden deze kosten doorbelast richting de concessiehouder (destijds Arriva). In de nieuwe openbaar vervoerconcessie is door de provincie Zuid-Holland besloten dit onderdeel niet op te nemen. Dit betekent dat de gemeente deze huurkosten niet meer kan door belasten aan de nieuwe vervoerder (Qbuzz). In de eerste ambtelijke contacten met de NS is nog geen bereidheid bij de NS waargenomen om de huurprijs aan te passen. De gemeente gaat verder in overleg met de betrokken partijen om de huurkosten naar beneden bij te stellen.

Doorlopende corona-effecten
Zoals aangegeven zijn de autonome effecten voor 2020 alleen in de minimum variant meegenomen in deze bestuursrapportage. Ook is alleen een schatting opgenomen van het bedrag dat wij als Dordrecht krijgen van het Rijk als eerste tegemoetkoming in coronagerelateerde kosten. Het daadwerkelijke bedrag van een eerste en waarschijnlijk ook een tweede tranche volgt later in het jaar. Wij voorzien dan ook dat we in het najaar een hernieuwd en actueel inzicht geven voor 2020 via een raadsvoorstel 'Naar de Jaarrekening'. Hierbij zullen we ook nader ingaan op het onderdeel maatschappelijke opvang/vrouwenopvang. Een taak die we als centrumgemeente uitvoeren voor 10 gemeenten. Bij de Begroting 2021 zullen we, daar waar mogelijk, u inzicht geven in de (financiële) effecten voor 2021.

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2020 10:20:13 met de export van 11/05/2020 10:17:59