Home

Algemeen

Een nieuwe blik, dezelfde scherpe koers
In de bestuursrapportage presenteren we de voortgang op de doelen die we in onze Begroting 2020 hebben gesteld. Een begroting die we de titel 'Scherp op koers!' meegaven. In de begroting markeerden we 2020 als een belangrijk jaar op weg naar 2030. 2020 is ook een belangrijk jaar voor Dordrecht, maar toch vooral om een reden die we vooraf niet voorspeld hadden, namelijk: de 'coronacrisis'. Een volksgezondheids-, economische én sociaal-maatschappelijke crisis die diepe sporen in onze stad nalaat.

Deze crises vragen, samen met de structurele financiële knelpunten, de komende jaren om scherpe keuzes voor onze stad. Voor de lange termijn houden we vast aan de Agenda Dordrecht 2030. De investeringen in een groene, levendige stad met circa 140.000 veerkrachtige inwoners met een hoger welvaartsniveau zullen eveneens de financiële situatie van de stad verbeteren. Daarom is het essentieel om in die koers te blijven investeren. De coronacrisis vraagt echter wel om een nieuwe blik.

De situatie en ontwikkelingen rond het coronavirus veranderen per dag. De lange termijn impact op de maatschappij en economie zijn daarnaast hoogst onzeker. De belangrijkste (mogelijke) gevolgen voor de gemeente Dordrecht, voor zover deze op dit moment zijn in te schatten, zijn volgens het college:

  • Vormen van noodzakelijke steun aan bijvoorbeeld culturele instellingen en zorginstellingen.
  • Uitstel van inning huurpenningen bij huurders van vastgoedobjecten van de gemeente.
  • Qua inkomsten is nog geen zicht op de impact op de algemene uitkering, wel is duidelijk dat onder andere parkeeropbrengsten onder druk staan en toeristenbelasting beperkt zal zijn. Betalingsgedrag van huurders, inwoners, et cetera kan eveneens leiden tot lagere daadwerkelijk geïnde opbrengsten.
  • De impact op de uitgaven is erg divers, waarbij ook nog maar gedeeltelijk duidelijk is in hoeverre het Rijk zal compenseren voor al deze uitgaven. Bovendien is ook duidelijk dat besparingen worden gerealiseerd in de periode dat de economie stil lag. Anderzijds is het de vraag welk inhaaleffect in de kosten zichtbaar wordt op het moment dat (jeugd)zorgverlening, evenementen, et cetera weer plaats kunnen vinden.

Voor meer (financiële) informatie hierover verwijzen we u naar het onderdeel 'Coronacrisis en financiële huishouding Dordrecht' .

Hoewel de coronacrisis niet achter de rug is, zien we nu al dat de impact op Dordrecht groot is. Bij ieder beleidsprogramma zijn die eerste (inhoudelijke) gevolgen van de crisis merkbaar. Zo zijn er tal van evenementen opgeschoven: van de 'Week van ons water' tot en met de mijlpaal Dordrecht 800 jaar stad. Tegelijkertijd zijn er ook positieve ontwikkelingen, zoals de heropening van het Dordrechts Museum en de stapsgewijze heropening van Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Positief is ook dat we voor het bouwende deel van het programma 'Bouwend en Bereikbaar Dordrecht' alle afgesproken activiteiten realiseren. Desalniettemin halen we de doelstellingen, en de vertaling daarvan in de begroting, niet. Wij doen wat we gepland hebben, en zelfs sneller, maar dat leidt nog niet tot het gewenste resultaat. De oorzaak daarvan? We zijn ervan uitgegaan dat na afronding van de ruimtelijke procedures, een rol van ons, de voorbereidings- en bouwtijd voor ontwikkelaar/bouwers 1-2 jaar is (CBS info). In de praktijk blijkt dit bij binnenstedelijk bouwen echter 2-3 jaar te zijn. We lopen dus een jaar achter op realisatie.

In totaal kent de bestuursrapportage, net zoals de begroting, acht inhoudelijke beleidsprogramma's. Op iedere programmakaart wordt ingegaan op de beleidsvoortgang, de activiteiten die worden ondernomen om de doelstellingen te realiseren. Ongeveer driekwart van de activiteiten ligt op schema, daarnaast zijn er activiteiten die - mede als gevolg van de coronacrisis - niet op schema liggen en bijgesteld zijn. In die zin laten oranje-scores zich door de coronacrisis dit jaar wat anders lezen: het is, vanwege de onvoorspelbare ontwikkeling van het virus, niet met zekerheid te zeggen of we deze activiteiten in 2020 alsnog realiseren. Een meer gedetailleerde blik op onze koers vindt u bij de 'Voortgang programma's' en 'Financiën van Dordrecht' .

Deze pagina is gebouwd op 11/05/2020 10:20:13 met de export van 11/05/2020 10:17:59